zaterdag 21 november 2015

Eerste stageweek achter de rug

Hallo allemaal

Het is al weer een tijdje geleden dat ik nog iets van me heb laten horen, maar ik heb echt niet stil gezeten! De eerste week van de stage is voorbij en wow wat een werk komt erbij kijken.
Toen het vrijdag 14u35 was, kon mijn weekend eindelijk beginnen! Elke dag was het laat geworden door het herwerken van lesvoorbereidingen, voorbereiden van de lessen, taken en toetsen verbeteren en nog zoveel meer. Toch was ik ook blij dat ik de eerste week al in schoonheid heb kunnen afsluiten en ik heb enorm veel geleerd. De stageklassen vallen mee, de ene al wat gemotiveerder dan de andere, de mentoren zijn uitstekende begeleiders en er is een warme sfeer op de school.
Zoals in één van mijn vorige berichten aangehaald, verwerk ik graag een deeltje ICT in mijn lessen. Dit was tijdens mijn eerste week stage niet anders. Zo heb ik een Padlet gebruikt, waarmee je zelf een muur kan bouwen. Je kan de achtergrond aanpassen, jouw Padlet beveiligen met een wachtwoord, multimedia toevoegen en het is zelf te raadplegen op een smartphone. Het grootste voordeel is dat het echt eenvoudig is en iedereen hiermee aan de slag kan. Je maakt een account aan en dan kan het bouwen van de muur beginnen. Ik heb het gebruikt om met mijn leerlingen te brainstormen waarom dat sommige consumenten heel erg graag gaan winkelen bij Colruyt en anderen dan weer niet. Dit heb ik in het midden van mijn muur geplaatst. Vervolgens heb ik de leerlingen laten surfen naar mijn Padlet en hebben zij hun ideeën kunnen toevoegen. Dit kan op een heel makkelijke manier door gewoon te dubbelklikken op het veld waarna zij hun naam en tekst kunnen toevoegen. Het voordeel hierbij is dat je onmiddellijk een overzicht kan tonen van de ideeën, want iedereen ziet alles. Het is een vernieuwende vorm van brainstormen die de leerlingen heel erg leuk vinden. Ik kan het alleen maar aanraden om te integreren in jouw lessen!
Daarnaast is er nog de website om een Wordle te maken. Dit lijkt sterk op een mindmap, maar heeft een specifieke vorm. Ik vind het heel handig om aan het begin van de les de belangrijke term die we behandeld hebben vorige les te herhalen of de les af te ronden hiermee. Het nadeel is wel dat je geen twee woorden kan gebruiken, want een spatie is gelijk aan een ander woord. Dit kan je oplossen door bijvoorbeeld een streepje te gebruiken. Na het ingeven van de woorden kan je de Wordle maken. Let op dat er wel Java op de computer moet staan en dit je kan best controleren in de (stage)school. Vervolgens kan je de opmaak aanpassen en kan je dit opslaan op jouw computer of afdrukken. Het is een heel leuke manier van herhalen die leerlingen vaak nog niet kennen. Wanneer je een belangrijke term in de kijker wil zetten, kan je dit woord meerdere keren gebruiken en dan krijgt dit een prominentere plaats.
 
Tijdens een stageles van volgende week heb ik voor de leerlingen fragmenten gemaakt die zij kunnen raadplegen op YouTube en aan de hand hiervan een werkblad moeten invullen. Om te beginnen, heb ik een PowerPoint gemaakt met enkele animaties, vervolgens heb ik die presentatie opgenomen met een screencast, bijvoorbeeld Screencast-O-Matic. Je neemt dan niet alleen de PowerPoint op, maar je kan ook informatie mondeling meegeven aan de leerlingen. Het is een andere manier van werken die veel leerlingen aanspreekt.
Daarnaast kan je leerlingen ook laten werken met een stappenplan waarin je linken van bepaalde websites integreert. Wanneer je dit digitaal ter beschikking stelt van hen kunnen zij heel makkelijk naar die bepaalde website surfen. Via dit stappenplan wordt de leerstof op een andere manier aangebracht, maar heeft de leerkracht nog wel een sturende rol. Zij beslist immers vooraf, bij het maken van het stappenplan, wat de leerlingen zullen opzoeken met de bijhorende opdrachten. Op deze manier zullen leerlingen begrippen sneller onthouden, als je hen deze bijvoorbeeld laat opzoeken aan de hand van een digitaal woordenboek.
Na wat opzoekwerk op het internet heb ik een website ontdekt om afbeeldingen interactief te kunnen maken. Zo kunnen er via ThingLink aanklikbare elementen voorzien worden die de leerlingen extra informatie kunnen geven. Het is een leuke werkwijze waardoor de leerlingen dit thuis nog eens kunnen bekijken na jouw lessen.
Een andere leuke digitale tool is het integreren van een QR-code in jouw cursus of werkblad. Wanneer jouw leerlingen beschikken over een smartphone of tablet met internet kan je dit toepassen wanneer je geen computerklas ter beschikking hebt. Je kan op die manier een video op YouTube laten bekijken en bijhorende opdrachten laten maken in hun cursus. Je vindt hiervoor een heleboel gratis websites voor wanneer je met de juiste zoektermen aan de slag gaat. Leerlingen vinden dit heel fascinerend en cool dat een leerkracht een QR-code gebruikt, dus het is zeker het proberen waard! Let wel op dat de leerlingen eerst de applicatie moeten downloaden om een dergelijke code te kunnen inscannen.
Tot snel!
Groetjes Caroline

Geraadpleegde bronnen:

woensdag 11 november 2015

"Alle leraren moeten straks met ICT leren werken"

Hallo allemaal

Media krijgt een steeds prominentere plaats in onze maatschappij. Iets opzoeken op het internet is een simpele handeling in vergelijking met begin jaren 80. Nu is het normaal dat je communiceert met je vrienden via sociale media. Bijna elke jongere heeft bovendien ook een smartphone ter beschikking en zo kan ik nog wel even doorgaan. De impact van deze veranderingen heeft niet te schatten gevolgen voor onze samenleving. Bijgevolg zal ook het onderwijs de impact van deze ontwikkelingen opmerken. Doordat er een heleboel vaardigheden en attitudes verworven moeten worden om op een mediawijze manier om te gaan met deze technologieën, zal de leerkracht een belangrijke plaats krijgen hierbinnen. Net hierover gaat een artikel van Klasse, met als titel “Straks moeten alle leraren met ICT leren werken”. Vooral de integratie binnen de lessen zou voor de leerkrachten een struikelblok kunnen zijn volgens de auteur. En net in die verandering, integratie en de manieren om leerkrachten te ondersteunen, wou ik me verdiepen na het lezen van de opinie van Hans De Four.

In 1997 kregen de vakoverschrijdende eindtermen een plaats binnen het onderwijs, hiermee wou het Vlaams Parlement een oplossing creëren voor maatschappelijk belangrijke inhouden die bij de vakken onvoldoende aan bod komen. Ook ICT in de eerste graad ASO is één van deze vakoverschrijdende eindtermen, waarvoor de school zelf de invulling mag kiezen. Toch wordt volgens Hans De Four, coördinator van Klascement, de verantwoordelijkheid vaak doorgeschoven naar een collega. Dit in de eerste plaats omdat ze zelf te weinig vaardigheden bezitten om hiermee aan de slag te gaan. Daardoor is het volgens hem noodzakelijk dat er een oplossing gevonden wordt voor dit probleem door middel van bijscholingen. Hierdoor zullen de eindtermen makkelijker geïntegreerd kunnen worden in alle lessen zodat de leerlingen adequater en frequenter ICT (leren) toepassen. Hiertoe behoort niet alleen het opzoeken van informatie op het internet, maar ook het gebruik van ICT om iets voor te stellen en het leren omgaan hiermee op een correcte manier.
De komende generaties zijn opgegroeid met het gebruik van deze technologie (bijvoorbeeld apps), dus hierdoor zullen zij hier ook vlotter mee kunnen omgaan. Van de leerkracht wordt verwacht dat hij/zij dus ook soepel kan omspringen met de ICT-toepassingen om de leerlingen maximale leerkansen te kunnen bieden. Het is wel belangrijk om te vermelden dat voor leerlingen van het ASO een uitzondering wordt gemaakt, en dus ook informatica in de eerste graad blijft want dit behoort tot hun eindtermen. Daar informatica als een apart vak zou verdwijnen vanaf schooljaar 2014-2015 binnen het katholiek onderwijs in de tweede en derde graad van het beroeps- en technisch onderwijs, zal er een grondige aanpassing dienen te gebeuren wat betreft de integratie van het vak binnen andere lessen.
Ik ben ervan overtuigd dat een ICT- coördinator een hele hulp kan zijn om de integratie vlotter te laten verlopen. Zo kan hij technische ondersteuning bieden, maar ook informeren omtrent de mogelijkheden. Een ICT-werkgroep zou ook een meerwaarde kunnen zijn, omdat zo alle ideeën gebundeld worden, maar ook de problemen worden bespreekbaar in een grotere groep. Wanneer ik op een school leerkracht zou zijn, dan zou ik zeker gemotiveerd zijn om deel uit te maken van deze groep. Ik denk dat op deze manier de integratie heel wat makkelijker kan verlopen.
In november 2013 werd een studie omtrent ICT-integratie in het Vlaams Onderwijs afgerond, waarbij Vlaamse scholen online werden bevraagd. Een component hierbinnen focust op het gebruik van ICT op microniveau, met andere woorden tijdens de eigenlijke leer- en onderwijsprocessen. Uit de enquête blijkt dat de leerkrachten één tot meerdere keren per maand ICT gebruiken om hun lessen voor te bereiden, maar de integratie van ICT ligt een stuk lager met een gemiddelde van slechts enkele keren per jaar. Uit de studie is ook af te lijden dat het ICT-gebruik sterk samenhangt met de leeftijd van de leerkracht. Voor zowel het gebruik van ICT bij het maken van de les als tijdens de les zijn er hogere scores op te merken bij jongere leerkrachten. Toch denk ik wel dat ik hierbinnen een uitzondering ben, aangezien ik zowel tijdens mijn voorbereiding als uitwerking steeds ICT inzet. Toch is het resultaat van het onderzoek ook te begrijpen, want oude(re) leerkrachten zijn niet in die mate met ICT vertrouwd zoals wij dit leren in onze opleiding. Met die reden vind ik het ook belangrijk dat de overheid manieren voorziet om ook bij hen de integratie vlot te laten verlopen. Dit onder andere door een heleboel nascholingen, dewelke zeker ook voor jonge(re) leerkrachten interessant kunnen zijn. Zo kunnen zij bijvoorbeeld nieuwe ideeën opdoen om te integreren in hun lessen, denk maar aan ‘flipping the classroom’, websites maken, een blog schrijven met de klas…
Daarnaast kan het ook een meerwaarde zijn dat leerkrachten gewoon zelf op zoek gaan naar hoe ICT te integreren in de lessen door te surfen op het internet. En dit vind ik zeker een goede werkwijze, dewelke ik ook frequent toepas (onder andere voor het maken van een tutorial). Door zelf als leerkracht op zoek te gaan naar nieuwe digitale werkvormen, en hierbij het leerlingeninitiatief te stimuleren, zal de integratie sneller zijn weg vinden binnen het secundair onderwijs naar mijn mening. Ik wil dan ook iedereen stimuleren om op zoek te gaan op het internet en binnen die websites te grasduinen om dan vervolgens een selectie te maken met bruikbare elementen. Op deze manier heb ik ook ‘Moovly’ leren kennen en hoe dat ik geanimeerde animaties kan maken, net zoals links aanbieden via een QR-code.   
Het filmpje van Klasse waar een meester vertelt dat hij een digitale leeromgeving heeft gemaakt voor de leerlingen kan zeker een inspiratie zijn voor collega's. Het betreft wel een toepassing in de lagere school, maar dit kan ook toegepast worden in het secundair onderwijs naar mijn mening. Dit is misschien wel een leuke toepassing die ik kan integreren tijdens mijn stage in het tweede semester.  
 
Tot snel!
Groetjes Caroline

Geraadpleegde bronnen:


 

maandag 9 november 2015

SPANNEND

Hallo allemaal
12 maart 2016 zal een dag worden om nooit te vergeten, want dan vertrek ik samen met 27 medestudenten naar Boa Vista. Voor een vak aan de hogeschool hebben we de mogelijkheid om deel te nemen aan een project op dit mooie eiland. In Sal Rei gaan we enkele lesjes geven, samen met een medestudent, in zowel de lagere als de middelbare school. We zullen bovendien ook ondersteuning bieden aan enkele andere activiteiten zoals de school wat helpen opknappen.
Boa Vista is een eiland dat deel uitmaakt van het land Kaapverdië en het is slechts 620 km2 groot. De letterlijke vertaling van Boa Vista verklaart alles want deze is ‘Mooi Uitzicht’. Doordat het meest oostelijk ligt van de eilanden grenst het dichtst tegen Afrika met maar een afstand van 450 km tussen Senegal en het wondermooie eiland.
Boa Vista leeft voornamelijk van de visserij en de zoutwinning. Doordat er een tropisch savanneklimaat is, met periodes van extreme droogte, is de gemiddelde temperatuur doorheen het gehele jaar tussen de 25°C en 29°C. Helaas wordt het eiland ook gekenmerkt door armoede en een vijfde van de bevolking moet overleven met minder dan 1,25 USD per dag. De officiële taal is Portugees, waardoor we nu ook wat basiswoorden moeten leren.
Droom even weg bij het bekijken van dit fragment, maar helaas moet dit ook genuanceerd worden, er is immers heel wat armoede in het land aanwezig.

Jouw steun kan erg belangrijk zijn voor dit project, want we zouden graag wat geld inzamelen om didactisch materiaal aan te kopen. We willen bovendien ook de klaslokalen wat opfleuren en de school wat opknappen. Heb jij nog wat schriftjes, potloden of ander materiaal dat je wil meegeven met ons? Stuur ons dan een bericht via onze website: http://www.boavista2016.be/ of  via onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/boavista2016/?fref=ts). Wees er maar zeker van dat jouw steun erg gewaardeerd zal worden. Indien gewenst, kan je ook financiële ondersteuning bieden.  
 
Tot snel!
Groetjes Caroline
 
Geraadpleegde bronnen:


    

zaterdag 7 november 2015

Tutorial Prezi

Hallo allemaal

Het is een hot item in het onderwijs om tijdens je lessen instructievideo’s aan te bieden om de leerlingen zo op een zelfstandige manier de leerinhoud te laten verwerven. Ik heb er eentje gemaakt dat de basis van Prezi uitlegt, wat leerlingen zelfstandig kunnen bekijken wanneer dit nodig zou zijn en dit op elk moment van de dag. De video kan zowel ingezet worden in de lessen mediawijsheid, maar ook in de lessen economie of binnen andere vakken.


Ik ben mijn tutorial gestart met een korte inleiding over wat eigenlijk Prezi is, met andere woorden de belangrijkste kenmerken van deze manier van presentaties maken. Vaak kennen leerlingen alleen maar het gebruik van PowerPoint en wordt op deze manier een presentatie gegeven voor de klas. Toch denk ik dat het ook belangrijk is om nieuwe manieren aan te reiken, zodat zij naargelang hun creativiteit en technische bagage zelf aan de slag kunnen. Op deze manier kan ook hun motivatie een boost krijgen als je als leerkracht niet alleen voorstelt om via één bepaalde manier te presenteren en ruimte te laten voor het leerlingeninitiatief. Vervolgens ben ik begonnen met het uitleggen hoe er een account moet aangemaakt worden en dit aan de hand van foto’s van mijn scherm, dit heb ik stap voor stap gedaan. Ik ben me er uiteraard van bewust dat het aanmaken van een klassiek account op de website voor veel leerlingen wel zou lukken, toch heb ik hen bewust laten registreren via een schoolaccount. Hierdoor zijn er ook meer mogelijkheden binnen Prezi. Met als belangrijkste voordeel dat je op die manier ook je presentaties privé kan zetten, in tegenstelling tot dat deze anders openbaar zouden zijn.
Eenmaal een account aangemaakt, kunnen we van start gaan met het aanmaken van een Prezi. Ik ben eerst begonnen met het hoofdscherm te verklaren, met andere woorden welke functies er beschikbaar zijn om het maximaal te kunnen benutten. Daarna heb ik ingezoomd op elementen om de tekst aan te passen. En ook het invoegen van animaties, video’s en URL’s om de presentatie visueel aantrekkelijker te maken. Deze laatste drie onderdelen heb ik gemaakt aan de hand van een filmpje.
De ideale manier om deze belangrijke onderdelen in kaart te brengen, was het opnemen van mijn eigen scherm waardoor ik zelf de handelingen kon voordoen met af en toe een extra woordje uitleg. Dit is naar mijn mening een ideale manier om dergelijke tutorial op te bouwen, omdat je zo als leerling het fragment op pauze kan zetten en zelf aan de slag kan gaan. Om af te sluiten, heb ik ook nog via beelden aangetoond op welke manieren de Prezi gepresenteerd kan worden. Dit is uiteraard een heel belangrijk gegeven wanneer je de presentatie wil gebruiken voor een publiek of wil downloaden.
De kenmerken van Prezi en hoe een account aan te maken, heb ik gemonteerd met de handige site ‘Moovly’. Dit was voor mij een ongekende manier van werken, maar na wat grasduinen in een heleboel websites heb ik deze nieuwe manier om video’s te maken ontdekt. Dit is vooral handig wanneer je wat creatiever aan de slag wil gaan met je video dan met Windows Movie Maker. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat ik toch wel enkele keren opnieuw ben moeten beginnen en wat heb moeten uitproberen. Toch is deze vernieuwende werkwijze heel toepasbaar in het onderwijs, bijvoorbeeld voor het maken van instructievideo’s zoals mijn tutorial. Daar het nog eerder onbekend is, zijn er ook minder handleidingen en tutorials beschikbaar hierover en is het vooral ‘zelfontdekkend’ leren. Met die reden wil ik nog verder aan de slag gaan met de site om zo verder al de toepassingen te leren kennen om vervolgens optimaal hiervan gebruik te kunnen maken tijdens mijn (stage)lessen.
Het is zeker het proberen waard als je graag wat creatiever aan de slag gaat dan een standaard filmfragment. Bovendien is het ook nog eerder onbekend dus dan kan je zeker eens indruk maken met al de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld geweldig om de tekst te laten schrijven met een pen, maar ook een fiets te laten bewegen in de richting die jij kiest. Zo voel je je heel even een maker van een tekenfilmpje, maar dit dan wel op een eenvoudigere manier.

Veel plezier met het bekijken van mijn tutorial en hopelijk kan deze ook voor jou nuttig zijn om nog meer te weten te komen van deze handige website om creatieve(re) presentaties te maken !  
 
Tot snel!
Groetjes Caroline

Geraadpleegde bronnen: